Lasten pelitabletit

Mobiilipelaaminen on myös tullut jäädäkseen, osa pelaa omilla laitteilla, mutta kirjastoissa on myös alettu yhä enemmän tarjoamaan laitteita pelialustoiksi. Helsingissä on vielä lapsille suunnattuja ”romppukoneita” eli tietokoneita, joilla voi pelata cd-rom pelejä. Koneet ja pelit alkavat olla vanhoja ja vanhentuneita, joten lähdimme miettimään pienille lapsille tablet-laitteista uutta korvaavaa alustaa. Päädyimme kokeilemaan aluksi kahta Samsungin Android-tablettia, joille henkilökunta valitsi valmiiksi paketin pelejä. Pelitarjonnan halusimme suunnata pääasiassa alle kouluikäisille ja tarjontaan otimme mukaan sekä viihteellisiä että pedagogisesti mietittyjä, kehittäviä pelejä.

Pelivalintaa auttamaan laadimme seuraavat kriteerit:

  1. Ei ikärajallisia pelejä.
  2. Ei sellaisia pelejä, joista ei voi estää ostosten tekemistä tai eteneminen pelissä on maksullisesta sisällöstä riippuvaista. Pelaamisen tulee olla asiakkaalle maksutonta.
  3. Ei sellaisia pelejä, joihin vaaditaan kirjautuminen omilla henkilökohtaisilla tunnuksilla.
  4. Ei sellaisia pelejä, jotka vaativat sosiaalisen median palveluihin kirjautumista.
  5. Pelejä, jotka eivät välttämättä vaadi tallentamista eli ei pitkäaikaista hahmon/kaupungin kehittämistä/rakentamista tai pitkää etenevää juonta.
  6. Nopeasti haltuun otettavia, helppoja pelejä.

Tämän jälkeen ryhmä lasten- ja nuortenkirjastotyötä tekeviä tutustui tarjolla oleviin sovelluksiin ja kukin listasi suosikkinsa. Karsittavaa oli aluksi paljon, mutta lopullinen valikoima määräytyi kuitenkin sen mukaan, mitkä pelifirmat halusivat lähteä yhteistyöhön. Eli sen jälkeen kun olimme selvittäneet, mitä kaikkea haluamme tableteille, otimme yhteyttä kyseisten pelien tekijänoikeuksien omistajiin (pelifirmoihin) ja kysyimme luvan käyttää heidän sovelluksiaan. Etenkin maksuttomia sovelluksia tarjoavat firmat ilahtuivat yhteydenotosta ja lupa ladata peli asiakkaiden käytettäväksi saatiin ilman sen kummenpia. Joidenkin kanssa tehtiin sopimusjärjestelyitä.

Tuloksena syntyi kaksi lasten pelitablettia, joita voi testata toukokuun loppuun asti Pasilan kirjaston lastenosastolla. Kuvassa pelitabletteja testataan jo päättyneessä Tarinoiden puisto -näyttelyssä. Toukokuun lopussa arvioidaan jatkosta, tähän mennessä kokemukset vaikuttavat hyviltä ja tuntuu todennäköiseltä että tabletteja kannattaa levittää myös muihin kirjastoihin.

Katso pelilista.

 

Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on Twitter