Työkaluja ideoiden jakamiseen

Kirjastoalalla on viime vuosina julkaistu useita työkaluja ideoiden ja tulosten jakamiseen.

Hankkeet.kirjastot.fi-palvelusta löytyvät kaikki kirjastoalan kehittämisprojektit, joille on haettu aluehallintovirastojen hallinnoimaa kehittämisavustusta. Mukana on ideoita verkkopalveluista, uusista tiloista, tarinoiden keräämisestä tai saduttamisesta. Eikä siinä kaikki: syksystä 2014 lähtien kirjastoalan kehittämistoimintaa on voinut tarkastella visuaalisella silmällä. Tietokannan visualisoinnista voi esimerkiksi tarkistaa, mikä kunta on saanut eniten kirjastojen kehittämisrahaa viime vuosina. (Terveiset sinne Vaasaan!)

Tapahtumapankin avulla voi jakaa tai löytää idean tapahtumasta. Miltä kuulostaa esimerkiksi Taikatalvi-muumisatuseikkailu tai kulttuurikummitoiminta? Ehkä kuitenkin pitäisi toteuttaa lohikäärmekuukausi!

Kirjastoissa on ollut jo pitkään perinteenä keskustella avoimesti alan kehittämisestä. Kirjastot.fi:n Kirjastokaapeli-keskustelupalsta on eräänlainen legenda alalla, joka kuulopuheiden mukaan on perustettu jo 90-luvulla. Voi vaatia uskallusta ennen kuin keskusteluun pääsee osalliseksi.

Ideoiden jakamista asiakkailta kirjastolle on toteutettu esimerkiksi Ideahippu-kilpailun ja keskustakirjaston kaverit -ryhmän kautta. Monilla lähikirjastoilla on nykyään oma asiakasraatinsa ja jos ei vielä sellaista löydy, ei kun perustamaan. Viimeksi uusia raateja on perustettu esimerkiksi Vallilan kirjastoon.

Itse suosittelisin jakamiseen myös blogaamista, somettamista ja videoita. Kirjastoilla on tuhansia tykkääjiä Facebookissa ja jonkun verran myös Twitter-näkyvyyttä. Mutta löytyykö sieltä Instagramista yhtään kirjastoa?

Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on Twitter