Nuorisotakuupalvelut kirjastossa?

Mitä tarkoittaa nuorisotakuu? Millaisia palveluita nuorille on tarjolla pääkaupunkiseudulla, jos etsinnässä on työpaikka tai opiskelupaikka? Voisiko myös kirjasto olla tukemassa nuorisotakuun toteutumista?

Kirjastot ovat yksi eniten käytetyistä julkisista palveluista, jossa käy paljon myös nuoria aikuisia. Monet nuoret tarvitsevat tukea työ- tai opiskelupaikan etsimiseen ja työelämän hahmottamiseen. Kirjastosta voi lainata oppaita työnhakuun tai opiskella tietokoneen käyttöä, mutta miten muuten kirjasto voisi auttaa nuoria löytämään töitä tai saamaan tutkinnon?

Nuorisotakuu koskee kaikkia nuorten kanssa toimivia julkisia palveluita, joten myös kirjaston tulee osallistua nuorten työllistymisen ja opiskelumahdollisuuksien tukemiseen. Nuorisotakuu on ollut voimassa vuoden 2013 alusta ja tarkoittaa opiskelu- ja työmahdollisuuksia kaikille 16-29-vuotiaille nuorille aikuisille. Lisätietoa takuusta löytyy esimerkiksi nuorisotakuu.fi-sivustolta.

Pääkaupunkiseudulla on monenlaisia nuorisotakuuseen liittyviä palveluita, kuten Respa, joka tarjoaa uravalmennusta 18-29-vuotiaille helsinkiläisille. Respan asiakkaaksi päääsee TE-toimiston kautta. Nuorisotakuuseen liittyvien palveluiden kirjo on kuitenkin laaja ja myös meidän oli vaikea kirjastossa löytää kaikkia nuorisotakuuseen liittyviä palveluita pääkaupunkiseudulla.

Jotta palveluiden löytäminen olisi jatkossa helpompaa, kokosimme niistä tiiviin koosteen: Kirjasto treenaa nuoria_selvityspalveluista_esitys_160316

Koosteesta selviää esimerkiksi, että Stadin ammattiopistolla on laaja tarjonta erilaisia kursseja ja koulutusohjelmia niille, jotka eivät vielä ole varmoja, miltä alalta tutkinto kannattaisi suorittaa. Nuorisotakuupalveluita tarjoavat myös monet järjestöt ja projektit.

Kirjastossa koostetta käytetään Kirjasto treenaa nuoria -hankkeessa, jossa mietitään, mikä on kirjaston rooli nuorisotakuun saralla. Lisätietoa hankkeesta löydät täältä.

Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on Twitter